به راستی ما در زمین خلیفه قرار دادیم. (بقره ۲۹)
به درستی كه ما شما را از خاك آفریدیم.[۱] سپس او را نطفه ای در قرارگاه مطمئن (=رحم) قرار دادیم.[۲] سپس نطفه را به صورت علقه (خون بسته) درآوردیم و علقه را به صورت مضغه (گوشت نرم شده) درآوردیم و مضغه را به صورت استخوان هایی درآوردیم. و بر استخوان ها گوشت پوشاندیم[۳]. از این مرحله به بعد ما موجود دیگری را ایجاد (و تربیت )كردیم (و به او روح دمیدیم). بعد شما را به صورت طفل بیرون می آوریم.[۴] سپس هدف این است كه به حد رشد و بلوغ خویش برسید.[۵] سپس شما بعد از آن می میرید.[۶] سپس در روز قیامت برانگیخته می شوید.[۷]
قسم به نفس {ناطقه انسان} و آن که او را نیکو {به حد کمال} بیافرید و به او شر و خیر او را الهام کرد، هر کس خود را از گناه و بدکاری پاک سازد به یقین رستگار خواهد شد و هر که او را به کفر و گناه پلید گرداند البته {در دو جهان} زیانکار خواهد گشت.[۸] «ما به حقیقت راه {حق و باطل} را به انسان نمودیم حال خواهد هدایت پذیرد و شکر این نعمت گوید و خواهد آن نعمت را کفران کند»[۹].
انسان آفریدهای است که میتواند خلیفه خدا در روی زمین باشد[۱۰]، موجودی دو بعدی و دارای جسم و روح است. او ابدی است و مرگ برایش گذرگاهی از دنیا به برزخ و سپس به آخرت است. او در قبال رفتار خویش مسئول است. موجودی مختار که میتواند با هدایت عقل و نبوت راه صحیح را تشخیص دهد[۱۱]. او هم حق انتخاب دارد و هم نتایج انتخاب آزادانهاش را در دنیا و آخرت تجربه خواهد کرد[۱۲]. او ابدی است و هرگز نابود نخواهد شد.
انسانیت او امری مربوط به بعد روحانی اوست و جسم و جنسیتش وزنی در کمال انسانیاش ندارد و زن و مرد از یک حقیقت واحد آفریده شدهاند[۱۳]. تفاوت بین زن و مرد امری طبیعی است ولی تبعیض مردود است. او درقبال خویش، خدا، مردم، فارغ از اینکه برادر ایمانیاش باشند و یا هم نوعش و نیز محیط زیست مسئول است.
[۱]. حج/ ۵.
[۲]. مومنون/ ۱۳.
[۳]. مومنون/ ۱۴.
[۴]. حج/ ۵.
[۵]. حج/ ۵.
[۶]. مومنون/ ۱۵.
[۷]. مومنون/ ۱۶.
[۸]. شمس/۱۰-۷.
[۹]. ص: ۲۱-۲۰.
[۱۰]. بقره، ۳۰.
[۱۱]. الكافى ، ج ۱، كتاب العقل و الجهل، ح ۱۲، ص ۱۰ .
[۱۲]. زلزله/۷و۸..
[۱۳]. اعراف / ۱۸۹.